Kärsitkö ääniyliherkkydestä? - Valetut korvatulpat ääniyliherkälle

Kärsitkö ääniyliherkkyydestä? Korvatulpat ääniyliherkälle suojaamaan kuuloa

Kärsitkö ääniyliherkkyydestä? Aiheuttaako tavallinenkin melu epämukavuutta? Tässä artikkelissa käsittelemme ääniyliherkkyyden syitä ja sen hoitamista.
Facebook
LinkedIn
Korvatulpat ääniyliherkälle

Mitä ääniyliherkkyys tarkoittaa?

Ääniy­li­herkkyys (Hype­racusis, Miso­fonia) on tila, jossa taval­liset ja kuu­lolle vaa­rat­tomat äänen­voi­mak­kuudet tun­tuvat epä­miel­lyt­tä­viltä tai jopa kivu­liailta. Reaktion tar­koitus on varoittaa mah­dol­li­sesta uhasta, mutta ääniy­li­herk­kyy­dessä tämä reaktio tapahtuu alhai­sem­malla äänen­voi­mak­kuu­della, ja kipu­kynnys on myös alhai­sempi. Ääniy­li­herkkyys voi vai­kuttaa mer­kit­tä­västi päi­vit­täiseen elämään ja sosi­aa­lisiin suh­teisiin, mutta sitä voidaan hoitaa esi­mer­kiksi kuu­lon­suo­je­lulla tai tera­pialla.

Ääniy­li­herkkyys johtuu kuu­lo­jär­jes­telmän häi­riö­ti­lasta, joka voi syntyä kuu­lo­tu­mak­keiden toi­min­ta­häi­riöstä. Tässä tapauk­sessa sisä­korvan tuottama bio­säh­köinen ääni-infor­maatio pääsee vai­men­ta­mat­tomana läpi. Kuu­lo­radan her­mo­verk­kojen ja aivojen eri alueiden vai­ku­tuk­sesta äänen­voi­makkuus arvioidaan vaa­ral­li­seksi, mikä hei­kentää kuu­lo­jär­jes­telmän kykyä suo­dattaa ääniä. Tämän seu­rauksena melu tuntuu nor­maalia voi­mak­kaam­malta, mikä lisää epä­miel­lyt­tä­vyyden, ahdis­tu­nei­suuden ja kivun tunteita.

Mistä ääniyliherkkyys johtuu?

Ääniy­li­herkkyys, jota kut­sutaan myös miso­fo­niaksi, voi johtua ais­ti­jär­jes­telmän yli­herk­kyy­destä. Tämä tar­koittaa, että aivot rea­goivat nor­maa­leihin äänen­voi­mak­kuuksiin voi­mak­kaammin kuin yleensä. Oxfordin tut­ki­muksen mukaan jopa 18 % väes­töstä kärsii ääniyliherkkyydestä.

Miten ääniyliherkkyys ilmenee?

Ääniy­li­herk­kyy­destä voi ilmetä seu­raavia oireita:

  • Epä­mu­kavuus: Tavan­omaiset äänet, kuten puhe, lii­kenteen melu tai musiikki, voivat
    aiheuttaa epä­mu­ka­vuutta tai kipua.
  • Väsy­minen: Lii­al­linen altis­tu­minen äänek­käille ympä­ris­töille voi johtaa
    väsy­mykseen ja stressiin.
  • Sosi­aa­linen ahdistus: Ääniy­li­herkät ihmiset saat­tavat väl­tellä sosi­aa­lisia tilan­teita,
    joissa on paljon ääniä, mikä voi hei­kentää elämänlaatua.

Muotoon valetut korvatulpat ääniyliherkälle suojaamaan kuuloa

Kuu­lon­suojelu on eri­tyisen tärkeää ääniy­li­her­kille, sillä heidän kuu­lo­herk­kyy­tensä voi johtaa epä­mu­ka­vuuteen tai kipuun jopa koh­tuul­li­sissa äänen­voi­mak­kuuk­sissa. Ääniy­li­herkkyys voi myös aiheuttaa stressiä ja ahdis­tusta, mikä voi mer­kit­tä­västi vai­kuttaa elä­män­laatuun. Tämä ongelma voi ilmetä monissa arki­päivän tilan­teissa, kuten työ­pai­kalla, avo­kont­to­rissa, teol­li­suu­dessa, ham­mas­lää­kärin luona tai vapaa- ajalla.

Suo­sit­te­lemme valettuja kor­va­tulppia ääniy­li­her­kille niiden muka­vuuden ja tehok­kuuden ansiosta. Nova­voxin mutoon valetut kor­va­tulpat ovat huo­maa­mat­tomat ja ne istuvat muka­vasti kor­vissa, ovathan ne juuri sinun kor­va­käy­tä­viesi mukaan val­mis­tettu. Ne suo­jaavat kuu­loasi tehok­kaasti, mutta samalla kuulet puheen äänen selkeästi.

Ääniyliherkkyyden hoitaminen

Ääniy­li­herkkyys voi johtua eri­lai­sista syistä, kuten kuu­lo­vau­rioista, tin­ni­tuk­sesta, neu­ro­lo­gi­sista häi­riöistä tai jopa stres­sistä. Hoi­to­me­ne­telmät vaih­te­levat yksi­löl­li­sesti ja voivat sisältää kuu­lon­suo­jelua, tera­pioita tai äänen­har­joi­tuksia.

Jos tunnet itsesi ääniy­li­her­käksi, muista, että et ole yksin. On ole­massa keinoja, joilla voit parantaa elä­män­laa­tuasi ja hallita tilaa paremmin. Kuu­lon­suo­jelun eri­kois­tunnut henkilö ja ammat­ti­laisten tuki voivat auttaa sinua löy­tämään muka­vammat rat­kaisut päi­vit­täiseen elämään.

Ota meihin yhteyttä, niin löy­detään yhdessä paras rat­kaisu ääniy­li­herk­kyden hoitoon. 

Blogin on kirjoittanut:

Johan Wik­ström

Kuu­lon­suo­jelun asian­tuntija ja Novavox Oy:n perustaja

Ota yhteyttä:

Johan Wikström

Koulutettu suojainasiantuntija/ Kuulonsuojaus

Puh 050 526 0381
johan.wikstrom@novavox.fi

Soita 000 000 0000