Tiesitkö, että kuulovaurioiden määrä on dramaattisessa kasvussa koko maailmassa?
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan jopa joka neljäs meistä tulee kärsimään kuulovaurioista vuoteen 2050 mennessä, jollemme tee asialle jotakin.
Meluisia ympäristöjä on yhä vaikeampi paeta
Tänäkin vuonna maaliskuun kolmantena päivänä vietetään Maailman kuulopäivää. Maailman terveysjärjestön WHO:n organisoiman teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta kuulovaurioiden yleistymisestä ja keinoista niiden ennaltaehkäisemiseksi.
Kuulovaurioiden määrä on dramaattisessa kasvussa koko maailmassa. WHO:n arvioiden mukaan jo nyt noin 15 prosenttia väestöstä kärsii jonkinasteisesta kuulonalenemasta. Vuoteen 2050 mennessä luvun ennustetaan nousevan jopa 25 prosenttiin.
Vain muutaman vuosikymmenen kuluessa joka neljäs meistä tulee elämään kuulovaurioiden hankaloittamaa arkea, jollemme pyri aktiivisesti ehkäisemään kuulohaittoja.
Monet kuulohaitat ovat pysyviä – ennaltaehkäisy avainasemassa
Konsertit, urheilutapahtumat, työpaikat ja muut ympäristöt ovat usein meluisampia kuin mihin ihmiskorvat on luotu. Melua pidetään kuulolle vaarallisena, jos se ylittää toistuvasti 85 desibeliä. Yksilöllinen herkkyys vaihtelee, ja joidenkin terveys kärsii jo 75 desibelin melussa. Nämä raja-arvot ylittyvät yllättävän helposti esimerkiksi erilaisten koneiden tai ihmisjoukkojen äänistä.
Lievimmät kuulohaitat voivat olla palautuvia, mutta suuri osa vaurioista jää pysyviksi. Tuhoutuneiden kuulosolujen tilalle ei synny enää uusia. Peruuttamattomia kuulovammoja voi pahimmillaan syntyä jopa kerta-altistumisesta – mitä pidempi altistus, sen suurempi riski.
Melun haitat eivät rajoitu vain kuulo-oireisiin. Pitkäaikainen melulle altistuminen voi tutkitusti aiheuttaa stressioireita, univaikeuksia, verenpaineen nousua, tapaturma-alttiutta, keskittymiskyvyn ongelmia ja jopa muistin ja oppimisen vaikeuksia.
Hyvät suojavälineet mahdollistavat turvallisen työn ja harrastamisen
Paras tapa välttyä kuulovaurioilta on liian melun välttäminen ja melunlähteiden eliminointi, olipa kyse työ-, harrastus- tai muusta ympäristöstä. Melun välttämisen ei kuitenkaan tarvitse antaa rajata elämää, sillä jos varusteet ovat oikeat, ei äänekkäistäkään tilanteista tarvitse olla huolissaan.
Nykyaikaisten kuulonsuojainten tekniikka on kehittynyt huimasti, ja tarjolla on huippulaatuisia suojaimia mitä erilaisimpiin tarkoituksiin.
Jokaisen työssään tai harrastuksessaan melulle altistuvan kannattaa satsata laadukkaisiin suojaimiin, joiden avulla arjesta ja vapaa-ajasta voi nauttia ilman pelkoa kuulovaurioista. Niiden avulla voit hallita ääniympäristöäsi täysin omilla ehdoillasi.
Esimerkiksi konserteista ja livemusiikista voi nauttia täysin rinnoin joutumatta tinkimään äänenlaadusta. ”Safe listening” on myös WHO:n käyttämä termi, jolla viitataan turvalliseen musiikista ja vapaa-ajasta nauttimiseen.
Sama koskee moottoriurheilijoita, vesiurheilijoita, musiikin tekijöitä, metsästäjiä, aseharrastajia ja monien muiden äänekkäiden lajien harrastajia – mistään ei tarvitse tinkiä, eikä kuulovaurioita pelätä, kun varusteet ovat kunnossa.